Alegerea unui președinte suveranist ar veni la pachet cu efecte grave și imediate pentru portofelul fiecăruia dintre noi. Avertismentul vine la Valentin Lazea, economist șef al BNR. Oficialul a făcut și o listă cu consecințele unei asemenea decizii, cu impact direct asupra nivelului de trai.
În primul rând, ar exista o reacție imediată a piețelor, a investitorilor, dar și a Uniunii Europene. Această primă consecință a fost testată deja. După rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor, când Călin Georgescu a ajuns în finala prezidențială, bursa de valori din București s-a prăbușit. Iar Pilonul II de pensii a pierdut două miliarde de lei într-o săptămână. Prin urmare, valoarea pensiilor viitoare ar scădea semnificativ.
În analiza sa, economistul șef al BNR subliniază că piețele financiare ar penaliza alegerea unui președinte suveranist. Ratingul de țară al României ar fi retrogradat la nivelul „junk”, adică unul care nu e recomandat investițiilor. Decizia ar însemna împrumuturi externe cu dobânzi uriașe sau chiar imposibile.
Totodată, potrivit aceleiași analize, investitorii ar pleca din țară, de teama amenințării că firmele vor fi naționalizate. Fondurile europene, vitale pentru investiții s-ar reduce și ele masiv, așa cum arată exemplul Ungariei.
Dobânzi mai mari
Sunt și alte efecte directe pentru români. Ar urma să crească dobânzile la creditele imobiliare sau de nevoi personale. Pentru cei care au economii în lei, devalorizarea inevitabilă a leului față de euro și de dolar, ar duce la o putere de cumpărare redusă, cu alte cuvinte la bunuri și servicii mai scumpe și, prin urmare, la creșterea inflației.
Totodată, riscul de șomaj ar fi unul uriaș atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei din multinationale, mai atrage atenția Valentin Lazea, economist șef al BNR.
Editor : C.L.B.