În România anului 2025, elevii învață în clase modulare în curtea școlii, în timp ce, la câțiva zeci de metri, zac nefolosite corpuri de clădiri construite cu multe milioane de lei. Motivul? Birocrația excesivă – se apără autoritățile, dar și constructorii neserioși. Potrivit statisticilor, 1 din 4 elevi români merge la ore în schimburi din cauza supraaglomerării, iar situațiile par trase la indigo în multe locuri din țară.
La această școală din Timișoara nevoia de spațiu este evidentă. Elevii învață în module, chiar dacă au un corp de clădire nou construit în curtea școlii.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 13 din Timișoara a fost recepționat toamna trecută de autorități, însă lacătul este în continuare pe poartă. Școala nu a intrat oficial în posesia acestei clădiri, astfel că elevii nu pot să învețe în ea.
Clădirea nu are încă autorizație de la ISU și de la DSP.
Liane Iorgoaia, director adjunct Scoala Gimnazială nr. 13 Timișoara: Dorința noastră este să treacă acești copii să învețe într-o școală nouă. Nu ține de noi acest lucru, asta este birocrația, probabil, în România!
Părinții au strâns semnături și au făcut o petiție pentru rezolvarea situației de la școala care stă sub lacăt.
Otilia Pavel, părinte: Există o dezamăgire din partea noastră, a părinților, având un corp nou, utilat, dotat, care nu e încă dat în folosință și ei în continuare sunt nevoiți să învețe în module.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Altă unitate de învățământ, aceeași problemă. Și la Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara tot lacătul este laitmotivul unei clădiri nou-nouțe.
Șantierul a fost părăsit de constructor acum un an, iar pentru continuarea lucrărilor este nevoie de o altă licitație.
Ionela Fofiu, director adjunct Școala Gimnazială nr. 30, Timișoara: Simțim frustrare pentru că suntem atât de aproape, 70-80%. Să vezi corpurile de clădire gata…
Rocsanda Căprărescu, învățătoare: Copiii au de suferit din acest punct de vedere, adică spațiul lor exterior s-a limitat considerabil.
Autoritățile dau vina pe birocrație și pe constructorii neserioși.
Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara: Este frustrant, într-adevăr, pentru că ne împotmolim în hârtii, în timp ce copiii învață în containere. Avem deja, în ultimii ani, experiența aceasta: să nu lăsăm constructorii să se joace cu noi.
Conform statisticilor, supraaglomerarea orelor de curs și programul în schimburi al elevilor este în creștere, de la un an la altul.
reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop
Editor : Izabela Zaharia