Portul Constanța se modernizează cu un sistem inovator de acostare a navelor. Acesta va permite operarea unor nave de mare tonaj și va fi folosit în cazul în care portul este aglomerat. Sistemul are brevet olandez, dar a fost făcut în întregime în România. Datorită lui, operatorii de nave vor putea economisi mii de euro pe zi.
Cele două geamanduri sunt montate în zona digului de sud din port, iar investiția s-a ridicat la 6.500.000 de lei, din fondurile Administrației Porturilor Maritime Constanța
Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: Ne aflăm în Portul Constanța, în Sud Agigea, la câțiva kilometri de danele unde vin vapoarele cu marfa. Aici, într-o zona de adăpost a digului de sud, a fost montat sistemul modern de acostare. Vorbim despre două geamanduri, acelea galbene, care au un diametru de 5 metri fiecare și unde pot acosta nave de mari dimensiuni, de până la 70 de mii de tone.
Prin noul sistem, navele nu vor mai fi nevoite să acosteze la mal, asta pentru că marfa se va transporta în larg, de pe barje, direct în navele maritime. Punctul de acostare va fi folosit, în special, când portul este supraaglomerat, perioade în care operatorii așteptau până acum chiar și două săptămâni să descarce marfa.
Alexandru Sintu, director comercial firmă de transport: Pe noi, ca operatori de nave, ne costa destul de mult așteptarea în rada portului, iar prin astfel de investiții automat se reduce timpul de așteptare, în cazul în care portul este congestionat și dana nu este liberă. În felul acesta, operatorii pot scuti câteva mii de euro pe zi.
Sistemul a fost făcut în întregime în România. Geamandurile au fost gata în cinci luni, apoi au fost testate timp de o săptămână.
Mihai Teodorescu, director APMC: Sistemul are brevet olandez. Poate fi folosit de oricine îl va solicita, dar noi l-am implementat cu precădere pentru perioadele care vor fi aglomerate și în momentul în care portul nu va mai avea disponibilitate la dane.
Cristian Antohi, director firmă producătoare de geamanduri: Transbordarea se va face în largul mării, la 12-15 metri adâncime. O singură navă de 70 de mii de tone, iar barjele care vor veni se vor alipi la nava respectivă, urmând ca transbordul mărfii să se facă cu macarale plutitoare.
Pe lângă cele două geamanduri, sistemul de acostare mai are două lanțuri navale de 150 de metri și două ancore, care asigură fixarea pe fundul apei.
reporter: Iulia Stanciu
operator: Cristian Dumitrașcu
Editor : Izabela Zaharia